VoIP staat voor ‘voice over internet protocol’ en gaat er over hoe spraak over internet te versturen. Er is veel onduidelijkheid over en het zou onbetrouwbaar zijn maar dat ga ik u hier verklaren.
Het bellen over internet is voor veel mensen al gemeengoed: als u een 3 in 1 pakket heeft van ziggo of kpn (en vele anderen) belt u via internet en dus gebruikt u VoIP. Er zit verschil in kwaliteit tussen providers en wij proberen uiteraard de beste combinatie te maken.
In de zakelijke markt is kwaliteit een must en maken we gebruik van erkend goede aanbieders….
Het is waar dat jaren geleden het bellen over internet onbetrouwbaar was maar vanaf ongeveer 2009 is dat steeds beter geworden zodat we nu van een doorontwikkelde technologie kunnen spreken met hoge betrouwbaarheid.
Maar de kwaliteit is zo goed als de zwakste schakel en aangezien we te maken hebben met een hoop factoren is het van belang een totaalplaatje te maken van die schakels.
De belangrijkste onderdelen zijn de internetverbinding (in plaats van isdn lijnen), het interne netwerk (modem, switch, bekabeling) en de toestellen.
Afhankelijk van de grootte van het bedrijf kan de telefonie meelopen over het bestaande internet. Maar als naar ons idee het een risico gaat zijn adviseren we om een aparte internetlijn aan te leggen voor spraak.
Of we proberen het eerst en kunnen daarna alsnog de extra lijn laten aanleggen.
Binnen VoIP zijn er twee varianten welke wij u aanbieden
Hosted VoIP wil zeggen dat u geen eigen centrale meer heeft, de aanwezige toestellen zoeken via internet verbinding met de telefonieserver van de hostende partij.
Uw voordeel is dat de investering laag is, alleen toestellen en setupkosten.
De kwaliteit van de telefonie wordt door de hoster constant in de gaten gehouden, er is van alles mogelijk en de server (telefooncentrale) wordt constant verbeterd…
Sommige bestaande centrales zijn al geschikt voor VoIP, bijvoorbeeld de vox novo office vanaf versie 8 en de nieuwere DaVo.
Dan worden de isdn lijnen vervangen door een VoIP toegang, in de praktijk merkt u er eigenlijk niets van.
Lagere rekeningen, dat wel…
Hij staat in een veilige omgeving met noodstroom en backups zonder kans op inbraak.
U betaalt daarvoor een bedrag per maand per toestel of aantal diensten.
De bestaande telefoonnummers worden bij de hoster ondergebracht, nieuwe nummers en toestellen zijn zo geregeld en een veelheid aan steeds verdergaande mogelijkheden wacht op u.
Er zijn veel aanbieders van hosted VoIP die behalve een behoorlijke telefoniedienst allemaal hun eigen insteek hebben.
De een heeft geen contractstermijnen, de ander doet voorkomen dat er nooit meer belkosten zijn dan een vast bedrag per maand etc. En er zijn partijen die zich voordoen als hoster maar dat niet zelf doen en het weer uitbesteden aan een echte hoster.
Dit zijn dus tussenpersonen en mijns inziens te vermijden.
Binnen VoIP telt ook: ‘alle waar naar zijn geld’: VoIP is niet gratis.
Onderling bellen is gratis, dat wel. En waar dat toestel dan staat is niet belangrijk, die kan dus ook in het buitenland staan.
Maar voor een goede hosted service mag u rekenen op ongeveer 5-9 euro per maand per toestel of per gebruiker.
Wij werken graag met gntel. https://www.gntel.nl/
Het alternatief is VoIP met uw eigen centrale
In sommige situaties (bijvoorbeeld veel interne toestellen maar weinig extern verkeer) is het slimmer om een nieuwe VoIP centrale in huis te halen.
Die apparaten worden steeds kleiner en goedkoper en kunnen bijna al meer dan de traditionele centrales.
De investering is uiteraard hoger dan hosted VoIP en u bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud, updates, beveiliging en stroomvoorziening.
De centrale zal in principe niet worden uitgebreid met nieuwe features, u koopt een vaststaand pakket aan mogelijkheden.
De maandkosten voor een VoIP ‘trunk’ zoals dat heet (een aantal kanalen om over te bellen) zijn weer lager dan hosted.
Het is dus heel afhankelijk van de situatie welke interessanter is: hosted of eigen centrale.