Netwerken - Telecommsult
184
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-184,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Naast internettoegang is het aanwezige netwerk van groot belang.

Naast internettoegang is het aanwezige netwerk van groot belang.

Een oud netwerk hoeft net per definitie verkeerd te zijn, als de kabels goed zijn gelegd werkt dat prima.

Netwerken van de laatste 15 jaren zijn eigenlijk allemaal cat5 of cat5E en hoewel niet de snelste is het nog wel ruim voldoende voor gewoon kantoorgebruik. Belangrijker is de switch.

Die is als het ware de verdeler van het internetverkeer dat via modem en router binnenkomt.

De router geeft aan waar het naar toe moet en de switch moet er voor zorgen dat het ook zo gebeurt.

Een eenvoudige switch kijkt niet echt naar dat verkeer en stuurt alleen maar door, een betere switch kan er ook allerlei dingen mee doen.

De snelheid van de aansluitingen bepaalt de maximale netwerksnelheid: 100 Mb is prima voor standaard verkeer en VoIP, zeker over cat5 kabels. 1000 Mb (gigabit) is tegenwoordig ongeveer de norm…

Lees Meer

Voor standaard internet en VoIP is dat wat overdreven maar zodra er zware bestanden heen en weer gaan is het wel prettig als dat snel gaat.

Als er dan cat5E kabels ligt zal het tot een 500Mb gaan, afhankelijk van de lengte van die kabels.

Ligt er een cat6 netwerk of beter haalt u het volle rendement uit zo’n switch.

Er is wel eens verwarring over glasvezel: als het internet over glas geleverd wordt moet ik toch intern ook glasvezel hebben?

Dat is dus niet het geval.

Vrijwel altijd wordt de glasvezel voor of in het modem omgezet naar ‘koper’ ofwel cat6 kabel. Standaard glas internet gaat niet sneller dan 500Mb dus zelfs met een cat5E netwerk bent u nog binnen de marges.

Koper heeft echter een nadeel en dat is dat het niet onbeperkte afstanden aan kan.

In de praktijk houden we met cat5E op bij een 80 meter en bij cat6 bij 120 meter.

Als er grotere afstanden overbrugd moeten worden met hoge snelheden is een glas ‘point-to-point’ verbinding de beste optie.

Die vezel wordt meestal gelegd tussen de apparatenkast waar het modem staat en de apparatenkast op de remote locatie. Aan die vezel zitten aan beide kanten kastjes die koper naar glas vertalen en andersom.

Op de remote locatie komt dan weer een switch die het verkeer verdeelt.

Er is een uitzondering voor het netwerk via koper: als in het pand uiterst geheime gegevens worden uitgewisseld kan in theorie en met de juiste apparatuur het netwerk worden ‘afgeluisterd’.

In dat geval is het mogelijk om een volledig glazen netwerk te leggen waarbij pas op de laatste meters wordt omgezet naar koper voor aansluiting van de computer of telefoon.

Omdat er veel wifi netwerken in de lucht zijn is het ook steeds moeilijker om in een drukbevolkte omgeving een goed wifi netwerk te maken.

Tegenwoordig zijn er veel apparaten die draadloos werken: alle smartphones en ipads maar ook computers.

Daarvoor is een goed werkend wifi netwerk een vereiste. Omdat er veel wifi netwerken in de lucht zijn is het ook steeds moeilijker om in een drukbevolkte omgeving een goed wifi netwerk te maken.

Meestal wordt uitgegaan van de wifi in het modem maar die is meestal niet de beste kwaliteit.

Beter is het om een daarin gespecialiseerd merk te gebruiken en dan met meerdere zenders een dekkend netwerk te maken.

Die zenders worden dan met standaard netwerkbekabeling aangesloten, de meeste worden dan van stroom voorzien via die netwerkkabel.

Alle zenders samen vormen dan één netwerk waarbij u kunt verplaatsen van de ene naar de andere zender zonder van netwerk te wisselen, net als met een gsm telefoon die onderweg is…

Lees Meer

Het is zelfs mogelijk om hetzelfde netwerk te maken op meerdere locaties; daarmee kunnen medewerkers altijd automatisch worden verbonden als ze op enige locatie binnen zijn.

Hier kunnen verschillende gradaties van veiligheid worden ingebouwd.

Soms is de dekking van het modem bijna goed en is een enkelvoudige ondersteuning genoeg, in dat geval spreek je van een repeater.

De meeste repeaters zijn bedoeld om draadloos aan te sluiten.

Dat gebeurt dan middels de WPS knop die zowel op het modem als op de repeater aanwezig is.

Met WPS neemt de repeater de netwerkkenmerken van het modem over zodat er ook één netwerk ontstaat.

WPS geeft echter geen garantie dat het werkt, het heeft voorkeur om een repeater te gebruiken van hetzelfde merk als het modem.

Sommige repeaters kunnen ook bekabeld worden aangesloten, dan kunnen ze verder weg worden geplaatst.

Bij alle wifi geldt: zorg voor een goed wifi-password.

Als het netwerk open is kan een onverlaat via uw verbinding spam versturen en wordt uw verbinding geblokkeerd en in het ergste geval krijgt u de politie op bezoek.

Als u regelmatig gasten krijgt die ook wifi willen gebruiken zorg dan voor een gastennetwerk.

Zo kan niemand in uw privé of zakelijke netwerk (computers) komen en gegevens achterhalen.

In de betere wifi-systemen zit standaard een dergelijke optie.

Vandaag nog uw telecommunicatie gerelateerde vraagstuk opgelost