Alarm - Telecommsult
193
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-193,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

 Een snelle detectie is van belang

Alarmsystemen zijn al sinds jaar en dag een geaccepteerd gegeven.

De bedoeling van het alarm is niet zozeer om te voorkomen dat er ingebroken wordt, maar om ervoor te zorgen dat de inbreker snel weer weg is. Daarvoor is snelle detectie van belang.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een detectie in een bepaalde ruimte (zone) te detecteren en er al of niet direct een alarmmelding van te maken.

Lees Meer

Detectiemiddelen zijn bijvoorbeeld de bekende sensor in een bovenhoek die beweging waarneemt.

Afhankelijk van model en instelling kunnen huisdieren ongestoord rondlopen en kunnen ze ook in ruimtes met veel invallend zonlicht werken.

Er zijn glasbreukmelders die met een microfoon het glasgerinkel detecteren en alleen op dat specifieke soort geluid reageren. Verder de bekende magneetschakelaars die een openstaande deur of raam zien. Vergeet ook het brandalarm niet: rook- en brandmelders kunnen los geplaatst worden en na detectie veel lawaai maken, maar ze geven dan geen doormelding naar een alarmcentrale.

Maar er zijn er ook die juist wel met de alarmcentrale gekoppeld zijn en een melding doorgeven.

Veel van deze middelen zijn ook in draadloze versie te krijgen.

Van belang is natuurlijk ook de centrale kast, die moet zodanig gedimensioneerd zijn dat alle detectiemiddelen kunnen worden aangesloten en de centrale kan bellen via de daarvoor toegewezen lijn.

Als er dan alarm is moet dat gemeld worden.

Hiervoor zijn er mogelijkheden zoals knipperlichten, flitsers, sirenes maar ook mistmachines. Als uw alarmsysteem voldoet aan de nieuwe normen en u hebt een overeenkomst met een meldkamer, dan zal daar de melding binnenkomen, waarna er een opvolging op af komt zoals u heeft afgesproken.

Als uw alarm niet aan de normen voldoet kunt u geen gebruik maken van een meldkamer.

Uw systeem voldoet aan de nieuwe normen als al het materiaal NCP gekeurd is en geïnstalleerd en onderhouden door een ‘borg’ erkend bedrijf.

Veel alarminstallaties zijn al enige tijd in bedrijf en voldoen (deels) niet aan die nieuwe normen.

 

Vanaf 1996 zijn detectoren langzaamaan voorzien van de NCP goedkeuring en vanaf 1998 de eerste alarmcentrales. Als u niet-goedgekeurd materiaal heeft kan de politie besluiten om aan uw alarmmelding geen opvolging meer te verlenen.

Ook de meldkamers zijn verplicht om alleen klanten met goedgekeurde systemen aan te nemen.

Dit betekent ook dat als uw verzekering een alarmsysteem voorschrijft, dit een erkend systeem moet zijn. In het ergste geval zal de verzekering niet of maar deels uitkeren na inbraak.

 

Informatie over BORG en VRKI klassen:

https://hetccv.nl/certificatie-inspectie/criminaliteitspreventie/verbeterde-risicoklassenindeling-vrki/

Aan het alarm kunnen ook nog andere applicaties gekoppeld worden zoals toegangscontrole of deuropeners.

Een bekend voorbeeld is de druppelvormige ‘sleutel’ die een code bevat om het elektrisch slot te openen.

Daarnaast uiteraard cameratoezicht in vele variaties, al of niet met opname op harddisk of in de cloud. (de ‘time lapse videoband’ heeft afgedaan).

 

Op dit moment gaan veel particulieren met ISDN terug naar een analoge lijn met ADSL.

Denkt u er aan dat dan ook het alarm weer aangepast moet worden?

Overigens is dat eigenlijk de omgekeerde volgorde want signaleren over een VoIP lijntje is bepaald niet de zekerste optie.

Een echte analoge- of isdn lijn van KPN werkt altijd, de VoIP lijn is van teveel factoren afhankelijk.

 

Het is beter om een alarmsysteem te laten aanpassen voor signaleren over internet.

Vandaag nog uw telecommunicatie gerelateerde vraagstuk opgelost